Sluiten

Sinterklaas

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

De echte Nicolaas leefde rond het jaar 300, dus ongeveer 1700 jaar geleden. Nicolaas was de bisschop van Myra. Myra is een plaatsje in Turkije.

Nicolaas is geboren rond het jaar 270, maar het jaartal is niet precies bekend. Hij is geboren in het plaatsje Pataras in Turkije. De echte naam van Nicolaas is Ninos Laos. Toen hij bisschop werd veranderde hij dat in Nicolaas. Dat komt uit het Grieks: Nike = winnen en Laos = volk.
Nicolaas is rond het jaar 345 gestorven en ook dat jaar is niet precies bekend, maar de sterfdag wel. Nicolaas is gestorven op 6 december.

Wonderen
Aan de kleine Nicolaas werden al vanaf de geboorte wonderen toegewezen. Zo kon hij direct na de geboorte rechtop in zijn badje staan, de handen ten hemel geheven, alsof hij God dankte voor het mirakel van zijn geboorte. Hij wilde op de vastendagen, woensdag en vrijdag, niet van moeders borst drinken. Verder kende hij op vroege leeftijd de namen van de hemellichamen uit zijn hoofd. Toen hij pas 19 of 20 was werd hij al bisschop van Myra.


Nicolaas van Myra zou gestorven zijn op 6 december en begraven in zijn bisschopsstad Myra, nabij het huidige Demre in het zuidwesten van Turkije. Zijn Overblijfselen zijn later door vereerders naar Bari in Italië gebracht. Deze vereerders hebben ze opnieuw begraven in de Italiaanse stad Bari en daar ligt hij nu nog steeds. Het duurde na zijn dood nog een lange tijd voor hij als heilige werd vereerd.

Rond de middeleeuwen kregen bepaalde arme kinderen op de dag voor de feestdag van Sint Nicolaas (6 december) voedsel en geschenken, waaronder schoenen. Weer later werden alle arme kinderen getrakteerd en werd het Sint Nicolaasfeest een volksgebruik. Schoenen (deze stonden in de kerk) als vindplaats van geschenken en snoep speelde hierin een belangrijke rol. Sinterklaasmarkten werden sinds eind 15e eeuw gehouden en bleven traditie tot in de 19e eeuw. Na het verdwijnen van de markten werd het feest meer in familiekring in huis gevierd. Begin 1900 werden de eerste intochten van Sinterklaas georganiseerd. Na de Tweede Wereld Oorlog (1945) gingen de volwassenen ook steeds meer mee doen met het Sinterklaasfeest. Toen de televisie algemeen goed werd is men in 1952 begonnen met een jaarlijkse televisie-uitzending rond de intocht van Sinterkaas. Veel later kwam daar ook het Sinterklaasjournaal bij.

 

 

11048

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok