Jeroen Bosch is een van de belangrijkste schilders van Nederland. Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat Bosch overleed. Daarom zijn er allerlei tentoonstellingen over Jeroen Bosch.
Wie was Jeroen Bosch?
Rond het jaar 1450 werd Jheronimus van Aken in ’s-Hertogenbosch geboren. Hij kreeg de roepnaam Joen of Jeroen. Zijn familie had een atelier aan de Bossche Markt. Daar maakte Jeroen zijn schilderijen. Rond 1480 trouwde Jeroen met Aleid van de Meervenne. Zij was erg rijk. Samen betrokken ze Aleids huis aan de Markt 61. Jeroen werd steeds beroemder. In 1488 ging hij een artiestennaam gebruiken: Jheronimus Bosch. Die naam komt van zijn woonplaats. Het ging goed met de carrière van Jeroen Bosch. Want hij kreeg van veel belangrijke mensen opdrachten. Bosch stierf in 1516. Hij werd op 9 augustus van dat jaar begraven. Jeroen Bosch is dus geboren en gestorven in Den Bosch. En hij heeft er zijn hele leven gewoond.
Fantasiewezens
De manier waarop Jeroen Bosch schilderde was in die tijd totaal nieuw. Hij maakte op zijn schilderijen een eigen wereld. Hij schilderde dingen uit het echte leven en dingen uit zijn fantasie naast elkaar. Op zijn schilderijen staan vaak fantasiewezens en monsters. Maar hij schilderde ook echte dieren die hij in de natuur zag. Ook maakte Bosch schilderijen over verhalen uit de Bijbel. Die schilderijen maakte hij voor grote kerken. Jeroen Bosch schilderde op eikenhouten planken. Dat was in die tijd heel gewoon. Nu schilderen de meeste schilders op linnen doeken.
Tentoonstelling
Dit jaar is het 500 jaar geleden dat Jeroen Bosch overleed. Daarom zijn er allerlei tentoonstellingen over deze schilder. Op 12 februari opende koning Willem-Alexander een grote tentoonstelling over Jeroen Bosch. Deze is in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. In dat museum hangen nu 39 schilderijen van Bosch. Veel van die schilderijen hangen normaal in andere musea over de hele wereld. Ze zijn nu tijdelijk in Den Bosch. In mei gaan ze weer terug. Wil je de schilderijen van Jeroen Bosch in het echt bekijken? Dan kun je dat nu dus doen!
Bron: boschexpo.hetnoordbrabantsmuseum.nl, bosch500.nl, wikipedia.org, www.nos.nl, nieuwsbegrip.nl