Spugen in de Middeleeuwen en de 16e eeuw. Er zijn boekjes gevonden over de etiquette van spugen in de Middeleeuwen. Het spugen wordt als gewoon beschouwd, als je dit maar niet over de tafel heen deed. later is het beter als je niet aan tafel spuugt en als je dit al deed, dan moest je je voet erop zetten. In 1558 schreef ene Della Cassa dat het spugen in sommige volkeren totaal overbodig is. Voor verschillende rijke mensen werden uitzonderingen gemaakt, als zij hun voet maar op hun spuug zetten. Ook wordt er geschreven dat je niet te ver weg moet spugen, anders moet je je spuug weer zoeken.
Hoe en waar spugen na de 16e eeuw?
Tot aan de 19e eeuw veranderde de etiquette van het spugen mondjesmaat. Er wordt nog steeds geschreven dat je moet uitspugen dat uitgespuugd moet worden, maar dat je dit wel in een zakdoek moest doen. Ook was het spugen niet overal zomaar toegestaan: ‘niet bij mensen van goede huizen, niet in plaatsen met parketvloeren en niet in de kerk en alle ander plaatsen waar netheid heerst.’ Voor arbeiders was het spugen de normaalste zaak van de wereld. Zij spuugden in de fabrieken, op de straten en in de ziekenhuizen. Als een inspecteur aan een directeur vraagt of hij het raar vindt dat zijn kleermakers op de grond spugen is zijn opmerking: “Natuurlijk spuwen zij op de grond, verwacht je dat ze dat in hun zakken doen?”
Tuberculose!
Aan het eind van de 19e eeuw begonnen er campagnes tegen het spugen omdat het tuberculose zou verspreiden. In 1886 verbied de Franse Raad het spugen. In 1896 volgde New York met een verbod voor spugen in het openbaar. Er worden allerlei kaarten en modellen ten toon gesteld tegen het spugen. In 1916 hadden 195 van de 213 Amerikaanse steden een anti-spuugverbod. Maar tijdens een onderzoek onder 74 steden blijkt dat slechts 13 steden meer dan 20 aanhoudingen per jaar doen. Alleen New York is zeer streng: er worden in 1 jaar 2513 aanhoudingen verricht, wat 73% van de hele Amerikaanse aanhoudingen zijn. Door middel van borden (“Er wordt niet op de grond gespuwd. Als je in je eigen huis op de grond spuuwt, mag je dat hier ook doen.”) probeert met de mensen ervan te overtuigen te stoppen met spugen.
20e Eeuw en Nu
De anti-spuugcampagnes hebben wel effect, steeds minder mensen spugen. Zo schijnt aan het begin dan de 20e eeuw de spuugbak uit de Nederlands huiskamer verdwenen te zijn. In Groot-Brittannië echter bleef het spugen nog steeds gangbaar, omdat het geen wettelijke overtreding was. Pas na de jaren ’30 verdween het spugen uit het straatbeeld van Groot-Brittannië.
In Nederland is het spugen op straat redelijk geaccepteerd, zolang die maar niet te opzichtig en te vaak gedaan wordt. in China echter is het nog steeds doodnormaal dat de mensen op straat en in openbare gelegenheden om zich heen spugen.
6193