Dit is het IJsselmeer. Vroeger was dit een zee, de Zuiderzee. Honderden jaren lang voeren schepen over deze zee vanuit Amsterdam naar de Noordzee. Vissers verdienden hier hun brood met het vangen van paling, ansjovis en andere vissen.
Maar het kon op die Zuiderzee ook flink spoken. Dan was die zee heel gevaarlijk. Er zijn hier veel schepen met man en muis vergaan.
Als het hard stormde, hielden de dijken het niet en overstroomden de dorpjes die rondom de Zuiderzee lagen...
Daarom maakte ingenieur Lely een plan. De Zuiderzee zou afgesloten worden met een lange dijk van Noord-Holland naar Friesland, de Afsluitdijk. Als die dijk er eenmaal was, kon ook een groot gedeelte van de Zuiderzee drooggelegd worden. Die grond kon heel goed gebruikt worden als landbouwgrond.
In 1920 was het eindelijk zo ver. Toen was er genoeg geld om aan de bouw van de Afsluitdijk te beginnen. Het was een hele klus. Duizenden mannen werkten mee aan het graven, baggeren, het storten van zand en klei. Hijskranen werkten op volle toeren om klei en zand op de juiste plek te krijgen.
Op 28 mei 1932 was de Afsluitdijk klaar. Het laatste gat van de dijk was dicht. De Zuiderzee was afgesloten. De mensen liepen voor de eerste keer over de glibberige klei van Noord-Holland naar Friesland. Nederland was trots op deze dijk van 30 kilometer lang.
5607