Sluiten

De achtbaan

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Een ritje in een achtbaan is heel populair. Je gaat snel en hoog, misschien wel over de kop. Dit is natuurlijk super spannend. Alleen waaghalzen durven daarom in een achtbaan. 

 

Zwaartekracht

De aarde lijkt wel een magneet. Het trekt alles naar zIch toe. Daarom val je naar beneden en nooit naar boven. Zwaartekracht speelt een grote rol bij achtbanen. In een achtbaan wordt het karretje eerst naar boven getrokken. Daarna valt het vanzelf naar beneden.

 

Rails

Alle karretjes van de achtbaan zitten vastgeklemd aan een rails. Zo kunnen ze niet van de achtbaan afvallen. Onder de wagen zit een pal. Dit is een soort rem. Die blokkeert de wagen als deze terug zou willen rollen.

 

Veiligheid

Veiligheid is heel belangrijk bij achtbanen. Ook als je over de kop gaat kun je er niet uitvallen. Dit wordt een looping genoemd. Soms zijn er meerdere loopings in 1 achtbaan. Om in zo’n achtbaan te mogen moet je wel langer zjjn dan 1 meter 20. In de kar zit je vast met een beugel die je zelf niet kunt open maken. Zo kun je er zelfs niet per ongeluk uitvallen. Alle achtbanen worden eerst uitgebreid getest voordat ze in gebruik worden genomen.

 

Pretpark

Achtbanen kun je vinden in een pretpark. En achtbaan kost een pretpark al gauw meer dan 15 miljoen euro. Het is een attractie. Veel mensen gaan alleen naar een pretpark voor de achtbanen. Hiermee verdient een pretpark veel geld. In Nederland hebben we veel pretparken. Zoals de Efteling en Walibi. 

 

Rusland 

Er zijn verschillende soorten achtbanen. Sommige gaan heel hoog. Andere gaan supersnel. Weet je dat de eerste achtbaan in Rusland is gebouwd? Die was van hout gemaakt en bedekt met ijs. De mensen gingen zitten op een blok ijs of in een kistje en gleden zo over de heuvels naar beneden. Later bedacht iemand dat als je wieltjes onder een kar zou maken je dit ook in de zomer kunt doen als het warm weer is. Er zijn vaak ongelukken gebeurd voordat ze veilig genoeg waren voor alle mensen. In het begin zaten de mensen niet vast en vielen ze eruit. De snelste achtbaan ter wereld staat in Abu Dhabi. Deze gaat wel 240 kilometer per uur. Dat is veel sneller dan een auto!

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok