Sluiten

Barbie

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Barbie is de bekendste pop ter wereld, die al sinds 1959 niet is weg te denken uit de jeugd van kinderen. Maar wist je dat Barbie eerst een andere naam had?

GESCHIEDENIS
Mama Ruth Handler ziet haar dochter spelen met papieren popjes. Later komt ze tijdens een reis naar Zwitserland de mooie Duitse pop Lilli tegen. Daarom besluit ze om die pop ook in Amerika uit te brengen. Maar de naam Lilli vond ze niet mooi, dus koos ze voor de naam van haar dochter: ‘Barbara’, of in het kort ‘Barbie’.
Later besliste Ruth dat Barbie een vriendje moest krijgen. Zjjn naam is Ken, vernoemd naar haar eigen zoon Kenneth. In de daaropvolgende jaren worden ook vrienden en vriendinnen voor Barbie gecreëerd. Zo maak je kennis met Christie (een pop met donkere huidskleur), Teresa (een Latijns-Amerikaanse pop) en Barbie's beste vriendinnetje Midge.

MEER DAN ÉÉN BARBIE
Wie denk dat Barbie maar in één uitvoering bestaat, heeft het helemaal mis. Barbie heeft namelijk door de jaren heen een flinke transformatie doorgemaakt. Dat is natuurlijk niet zonder reden. De schoonheidsidealen veranderen, dus Barbie verandert mee. Zo heeft de eerste Barbie een lang en vierkantig hoofd, zeer hoekige wenkbrauwen en kroezig haar. Maar tegenwoordig is haar hoofd veel ronder en heeft ze glad, lang haar. Hoe zou Barbie er over 50 jaar uitzien?

KRITIEK
Er zijn mensen die vinden dat Barbie niet altijd goed is voor kinderen. De pop ziet er namelijk heel slank en mooi uit, maar mensen zien er in het echt nooit zo ‘perfect’ uit. Sommige vaders en moeders zijn bang dat hun kind er zo zal willen uitzien als de pop, ook al lukt dat niet. Deze ouders vrezen dat hun zoon of dochtertje zichzelf daardoor niet meer mooi vinden.

FILMS
Je kan Barbie tegenwoordig ook bewonderen in de Toy Story films. In Toy Story 3 kom je te weten dat zij een heel ondernemende pop is. Ze is niet enkel mooi, maar ook heel slim – en ze laat zich door niemand inpakken. Je kan zeggen: Barbie staat haar mannetje!

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok