Sluiten

Verkiezingen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

‘Wat zal ik stemmen?’ Misschien is daar bij jou thuis al over gepraat. Op woensdag 15 maart zijn er verkiezingen in Nederland. Elke Nederlander van 18 jaar en ouder mag stemmen.


Stemmen is belangrijk 
Mensen die stemmen, krijgen de kans om mee te praten over Nederland. Er zijn in Nederland ruim zeventien miljoen mensen. Die kunnen natuurlijk niet met z’n allen om de tafel gaan zitten. Daarom is er de Tweede Kamer. De Tweede Kamer heeft 150 leden. Zij nemen belangrijke besluiten over Nederland. Bijvoorbeeld over nieuwe wetten. Het volk bepaalt wie er in de Tweede Kamer mag zitten. Daarvoor zijn de verkiezingen.


Politieke partijen 
De mensen die in de Tweede Kamer zitten, horen allemaal bij een politieke partij. Voorbeelden van politieke partijen zijn VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en PVV. Elke partij heeft zijn eigen programma. Bijvoorbeeld over onderwijs, het klimaat of vluchtelingen. Ze hopen dat mensen hun plannen goed vinden. En dat ze op hun partij gaan stemmen. Want hoe meer stemmen een partij krijgt, hoe meer mensen die partij in de Tweede Kamer krijgt. Dat betekent ook dat de partij meer invloed heeft. Want in de Tweede Kamer geldt: meeste stemmen gelden.


Campagne voeren
Aan de verkiezingen van 15 maart doen wel 28 partijen mee. Maar op welke partij moet je nu stemmen? In de weken vóór de verkiezingen maken alle partijen reclame voor zichzelf. Ze voeren campagne. Ze zeggen tegen de mensen: ‘Stem op ons!’ De lijsttrekkers reizen het hele land door. Ze praten met mensen: op de markt, in ziekenhuizen, in bejaardenhuizen. Ze hangen posters op. En ze delen folders van hun partij uit. Ze maken filmpjes voor internet. En partijen discussiëren met elkaar op de televisie en de radio. Zo kunnen de mensen kiezen: ‘Met díe partij ben ik het eens. Daar stem ik op.’


Naar het stembureau
Zodra je achttien bent, mag je stemmen. Stemmen doe je op het stembureau. Daar krijg je een biljet met namen. Op dat papier kies je de partij die je het beste vindt. Je maakt het bolletje bij de naam rood. Wie krijgt de meeste stemmen? De tijd zal het leren. Het is nu nog spannend voor de partijen.

Bron: Nieuwsbegrip.nl

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok