Sluiten

Kinderen langer op basisschool

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Zou jij nog wel wat langer op de basisschool willen blijven? Goed idee, vindt onderwijsdeskundige Marie-Christine Opdenakker van de Rijksuniversiteit Groningen. Het is beter voor de ontwikkeling van tieners, ontdekte ze. Ieder kind ontwikkelt zich namelijk anders. De hersens van meisjes worden bijvoorbeeld sneller en anders volwassen dan die van jongens.

Opdenakker deed onderzoek naar schoolresultaten van kinderen in negen Europese landen. Daaruit blijkt dat het beter is om tot je veertiende naar de basisschool te gaan. Je kunt dan langer nadenken over wat je later wilt worden en ontdekken wat je allemaal kan.  



Hokjes
‘We moeten stoppen met kinderen op hun twaalfde in een hokje stoppen’, zegt ze in het AD. ‘Het Nederlandse systeem vergroot verschillen en werkt ongelijkheid in de hand.’ Haar advies: geef kinderen niet op hun twaalfde – aan het einde van groep acht - een schooladvies maar wacht daarmee tot ze veertien of vijftien jaar zijn. 

Na de basisschool kunnen kinderen het beste gelijk een beroep gaan leren, zegt Opdenakker. Of een vooropleiding doen voor het hoger onderwijs of de universiteit. In Finland gebeurt dit al en dat werkt goed, zegt ze.



Finland
Daar krijgen alle kinderen dezelfde vakken. Als ze ergens heel erg goed in zijn dan mogen ze moeilijkere opdrachten maken. En als ze iets moeilijk vinden, dan krijgen ze wat meer tijd. ‘Zittenblijven komt daar bijna niet voor’, weet ze na haar onderzoek.

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok