Sluiten

De Marker Wadden

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Een nieuw stukje Nederland
Nederland wordt een stukje groter. Er komt een nieuwe groep eilanden bij. Die heten de Marker Wadden. De Marker Wadden worden een nieuw gebied voor de natuur. Mensen mogen er ook naartoe. 

Markermeer
Het Markermeer ligt tussen Noord-Holland en Flevoland. En het grenst aan het IJsselmeer. Het Markermeer is helemaal omringd met dijken. Daarom zijn er bijna geen oevers met riet. En er zijn bijna geen ondiepe stukken. Veel dieren en planten hebben daar last van. Ze hebben te weinig voedsel. Er zijn steeds minder vissen. En minder schelpdieren. En dat is weer een ramp voor de vogels. Want zij eten deze dieren. Door de eilanden wordt het Markermeer weer een fijn natuurgebied.Marker Wadden
In het Markermeer worden in totaal vijf eilandjes aangelegd. Ze heten de Marker Wadden. Alle eilandjes samen worden ongeveer zo groot als 1200 voetbalvelden. Hoe worden de eilanden gemaakt? Grote werkschepen halen klei en zand uit de bodem van het meer. Dat spuiten ze op. Dat is een flinke klus. Het duurt dan ook tot 2020 voordat alle eilanden er liggen. Het eerste eiland is nu klaar. Zaterdag 24 september werd dit eiland officieel geopend.Paradijs voor de natuur
Door de Marker Wadden zal de natuur weer opleven. Het wordt een paradijs voor de natuur. Op de eilanden zullen planten groeien. En er komen waterplanten aan de oevers. Het water wordt daardoor weer helder. En dan komen vissen en schelpdieren terug. Dat is weer fijn voor de vogels. Hun eten komt namelijk terug. De organisatie Natuurmonumenten hoopt dat de purperreiger terugkeert. Of de zwarte stern. Deze vogels zijn nu bedreigde soorten. 

Bezoekers
Door de aanleg van de Marker Wadden ontstaat een mooie plek voor planten en dieren. Maar het wordt ook een mooi gebied voor mensen. Het grootste eiland wordt straks toegankelijk voor iedereen. Er komt een haven en een natuurspeelplaats voor kinderen. Er komen wandelpaden. En een uitkijktoren. Je kunt het eiland nu nog niet bezoeken. Pas in 2018 kun je van de Marker Wadden genieten!

 

(Bron: Nieuwsbegrip.nl)

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok