Sluiten

Wist je dat (2)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Waarom kun je van IJS eten zo’n HOOFDPIJN krijgen? IJs heb je in verschillende lekkere smaken. Als het zomer is, eten veel mensen een ijsje. Maar al na de eerste lik kun je al last krijgen van een stekende hoofdpijn. Zo’n hoofdpijn wordt ook wel ‘brain freeze’ (zeg: ‘breen-vries’) genoemd. Dat komt doordat heel koud ijs, eerst het gehemelte of de keel raakt. De zenuwcellen melden dan direct een koudealarm. En om niet snel warmte te verliezen, vernauwen de bloedvaten zich spontaan. En dat zorgt voor hoofdpijn. Deze vervelende hoofdpijn duurt meestal niet erg lang. Wanneer je je tong tegen je gehemelte drukt om het weer op te warmen, dan verdwijnt de hoofdpijn iets sneller

 

Waarom kwispelen HONDEN met hun STAART? 

Om te communiceren kunnen honden niet alleen blaffen, grommen, janken of piepen. Honden maken ook gebruik van hun staart om boodschappen door te geven. Wanneer de hond ontspannen is, dan hangt de staart meestal iets van het lichaam af naar beneden. Wanneer hij erg opgewonden is, kwispelt hij met zijn omhoog staande staart snel heen en weer. Als een hond rustig met de staart kwispelt, dan laat de hond zien hoe blij hij is. Dan kan zijn bij het begroeten van het baasje of bijvoorbeeld tijdens het spelen.

 

Hoe kunnen VLEERMUIZEN in het DONKER zien? 

Vleermuizen kunnen eigenlijk helemaal niet goed zien. Met hun grote oren kunnen ze wel goed horen, en zo bepalen waar ze zijn. Vleermuizen zijn namelijk tijdens de schemering en in het donker actief. Ze slapen dus gewoonlijk overdag en zijn ’s nachts aan het jagen. Vleermuizen kunnen hele hoge tonen uitstoten, die wij als mens niet kunnen horen. Is er een hindernis of een insect in de buurt, dan horen ze de echo van hun eigen geluid die terugkomt. Op die manier weten ze hoe hun omgeving eruitziet, hoe groot hun prooi is, of waar hun prooi naartoe gaat.

 

925

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok