Hoe weet een MEREL waar een REGENWORM zit? Regenwormen leven in de grond, maar komen regelmatig naar boven. Dat doen ze om afgevallen bladeren te eten of om uitwerpselen achter te laten. Onder een stukje gazon leven veel wormen, en dat weet de merel ook. Daarom zit de vogel met zijn goudgele snavel vaak op een gazon heen en weer huppen. Hierbij let de merel op elke beweging en grijpt bliksemsnel toe als een worm zich laat zien. Het gehup merken de wormen in de grond op. De wormen denken dat regendruppels op de grond vallen en komen naar boven. Ze willen namelijk niet verdrinken in de gangen.
Waarom gaan BIJEN dood nadat ze GESTOKEN hebben?
Van de bijen hebben alleen de vrouwtjes een angel waarmee ze prikken. Ze gebruiken die uit zelfverdediging tegen hun vijanden. Wanneer bijen hun soortgenoten steken, gaan ze hier niet dood aan. Wanneer de bij een mens gaat steken, dan is dat voor de bij zelf dodelijk. Bij een steek blijft de stekel met het weerhaakje in de huid achter. Bij het wegvliegen scheurt de complete angel met de gifblaas, uit het achterlijfje van de bij. Daarna duurt het niet lang meer voordat de bij doodgaat.
Is LEZEN bij weinig licht slecht voor je OGEN?
‘Je bederft je ogen!’ Deze opmerking hoor je wel eens mensen zeggen, als je leest met slecht licht. Maar lezen in het halfdonker veroorzaakt echt geen langdurige oogklachten. Natuurlijk moeten je ogen meer moeite doen en raken ze sneller vermoeid. Daardoor kunnen de letters voor je ogen gaan dansen, waardoor je hoofdpijn kunt krijgen. Wanneer je echter te lang met een zaklamp onder de dekens leest, loop je het risico dat je de volgende dag niet bent uitgeslapen. Dat heeft weer gevolgen voor je schoolprestaties!
Word ik VERKOUDEN door de KOU?
‘Doe je jas aan, want anders word je verkouden!’ Deze zin heb je vast al vaker gehoord. Maar als wij allemaal van de van kou verkouden zouden worden, zouden we voortdurend ziek zijn. Voor een verkoudheid zijn niet de lage temperaturen de oorzaak, maar de virussen. Verkoudheid komt wel vaker voor tijdens de koudere maanden. Dan is het buiten koud en nat, en binnen warm en droog. Ons immuunsysteem heeft het dan niet zo gemakkelijk: de slijmvliezen drogen uit en kunnen zich niet meer zo goed wapenen tegen binnendringende verkoudheidsvirussen.
1416