Sluiten

Tornado's

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Een tornado is een hevige storm. Veel kleiner dan een orkaan, maar wel met sterkere wervelwinden. Een tornado ontstaat als warme, vochtige lucht in botsing komt met koele en droge lucht. Er onstaat dan een onweerswolk. De warme lucht stijgt op en begint te draaien. Als de winden bovenin versnellen, krijgt de wolk de vorm van een slurf (trechter). De slurf komt dan naar beneden. De meeste tornado’s bereiken snelheden van 50 tot wel 450 km per uur. De schade die een tornado veroorzaakt, is vaak erg groot. De schade kan zich verspreiden over breedte van een paar kilometer met een lengte van 100 kilometer. 

 

Het verschil tussen tornado’s en orkanen

Een tornado en een orkaan zijn allebei wervelstormen, maar er zijn verschillen. Kijk bijvoorbeeld naar de afmetingen van beide stormen. Een orkaan kan wel honderden kilometers breed zijn en een tornado ‘slechts’ een paar kilometer. Daarnaast kan een orkaan wel een week aanhouden, terwijl een tornado hoogstens enkele uren actief is.

 

Wat kun je doen bij een tornado?

  • Zoek onderdak in iets dat goed en diep in de grond vastzit (bijvoorbeeld een schuilkelder);
  • Blijf uit de buurt van ramen;
  • Sluit alle deuren en ramen aan de kant van de tornado en open ze aan de andere kant. Zo kun je voorkomen dat de wind het dak eraf blaast;
  • Blijf niet in een auto of caravan zitten. Voertuigen kunnen de lucht in worden geslingerd;
  • Ga niet naar buiten. Rondvliegend hout en ander materiaal kunnen projectielen worden. Ook kun je door een tornado worden meegezogen.

 

Hoeveel tornado’s per jaar?

Het gebied in Midden-Amerika dat ‘Tornado Alley’ genoemd wordt, heeft er het meest mee te maken. Voornamelijk in de maanden april, mei en juni.  In Amerika worden er ongeveer 300 tot 500 tornado’s per jaar gemeld. Jaarlijks vallen er door tornado’s ongeveer 70 dodelijke slachtoffers. 

 

4344

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok