Sluiten

Edelstenen

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Edelstenen ontstaan in de natuur. Ze vormen mooie rechte, gelijkmatige vlakken als je ze splijt. Een edelsteen is een kristal, maar niet elk kristal is een edelsteen! Kristallen zijn bijzonder, omdat hun platte vlakjes licht terugkaatsen. Kristallen komen veel voor. De suikerpot en het zoutvaatje thuis zitten er vol mee. Maar suiker en zout noem je nog geen edelstenen. Ze zijn te zacht. Je kunt ze makkelijk tot poeder wrijven en ze lossen op min water. Ook schitteren ze niet mooi.

 

Hoe harder een edelsteen, hoe kostbaarder hij is. Aan die hardheid kun je edelstenen ook herkennen. Bijna tweehonderd jaar geleden bedacht F. Mohs een manier om de hardheid te bepalen. Hij nam tien soorten kristal en gaf die een cijfer. Van heel zacht tot heel hard. Met die tien kristallen kun je, door ermee te krassen, altijd de hardheid bepalen. Diamant is van die tien soorten het hardst. Met diamant kun je in alle kristallen krassen.

Met calciet bijvoorbeeld ligt dat anders. Daarmee kun je alleen in gips, en talk, die ook in het rijtje voorkomen, krassen. Met krassen moet je wel voorzichtig zijn. Je kunt er kostbare stenen mee vernielen.

 

Aan de kleur van een steen, zijn vorm, de manier waarop hij splijt en zijn hardheid, kun je een steen herkennen. Maar om zeker te weten hoe kostbaar een steen is, moet hij in een laboratorium onderzocht worden.

 

Mensen zijn rare wezens. Hoe minder er van iets is, hoe liever ze het willen hebben. En hoe duurder zoiets dan wordt. Zo is dat ook met edelstenen. Bijvoorbeeld met diamant, saffier, robijn en smaragd. Dat zijn op dit moment de duurste kristallen. Toch is dat niet altijd zo geweest. Vroeger vond men andere edelstenen juist heel mooi. Het hangt dus ook een beetje van de mode af.

 

Edelstenen zijn ook zo duur, omdat het een hele klus is om ze te vinden. Veel stenen worden gevonden in ondergrondse mijnen. Soms vind je edelstenen ook aan de oppervlakte, zoals in oude rivierbeddingen. Zeven en wassen is een manier om de zwaardere edelstenen te vinden. Diamanten worden zelfs in zee gezocht.

6153

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok