Sluiten

De Waddeneilanden

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

De Waddeneilanden zijn de vijf eilanden boven Nederland in de Waddenzee. Je hebt: Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Een handige manier om de eilanden te onthouden is de TV-tas manier. De eerste letters van de eilanden, op volgorde maken het woord TV-tas. Elk eiland is verschillend.


Texel is het grootste Waddeneiland en daar wonen ook de meeste mensen.
Op Texel wonen 14.000 mensen maar in de zomer en voorjaar wonen er meer schapen dan mensen.


Vlieland is het kleinste Waddeneiland. Ook ligt Vlieland het verste van het vasteland en heeft Vlieland de allerkleinste vuurtoren. Op Vlieland en op Schiermonnikoog mag je niet zomaar met de auto naar het eiland.


Terschelling heeft als enige een vierkante vuurtoren. Ook is Terschelling bekend van zijn cranberries. Dit komt omdat er in 1845 een vat met cranberries is aangespoeld. De cranberries groeien nu overal op het eiland Terschelling.


Ameland is het vierde eiland, vanaf het westen geteld. Ameland heeft net zoals alle Waddeneilanden een vuurtoren. De vuurtoren heeft 15 verdiepingen en 236 traptreden. Er zijn twee veerboten die naar Ameland varen. De namen van de boten zijn: Sier en Oerd. De naam Oerd is de naam van een plaats aan de oostzijde van het eiland. Sier was ooit de naam van een vissersdorpje aan de westzijde van Ameland. Beide dorpjes zijn inmiddels in de zee verdwenen. Ook is het dorpje Swardwoude inmiddels verdwenen in de zee.


Het laatste Waddeneiland is Schiermonnikoog. Schiermonnikoog heeft twee vuurtorens. Op Schiermonnikoog moet je soms lang lopen naar het strand. Dit komt omdat Schiermonnikoog de breedste stranden van Europa heeft. Ook heeft Schiermonnikoog veel bunkers uit de tweede wereldoorlog. Een aantal bunkers kan je ook nog bezoeken op het eiland.

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok