Wat is eigenlijk het verschil tussen een ‘stad’ en een ‘gemeente’? In België zijn er 589 gemeenten. Ze hebben allemaal een verschillende oppervlakte en een verschillend aantal inwoners, maar ze werken allen volgens dezelfde principes. Het zijn zelfstandige onderdeeltjes van ons land.
Een aantal daarvan mag zich ‘stad’ noemen. De meeste steden hebben dat stadsrecht al in de Middeleeuwen verkregen. In de Middeleeuwen kon een woonplaats speciale rechten krijgen, namelijk stadsrechten. Deze stadsrechten waren: het recht om een muur rondom de stad te bouwen, het recht om een markt te houden, het recht om belastingen te innen, het recht om een eigen rechtbank te hebben…
Gent was één van de eerste steden in Vlaanderen. Deze rechten bestaan nu niet meer. Later mochten gemeenten die sterk groeiden en belangrijk werden, zich ook stad noemen. Een ‘stad’ is dus een eretitel die een gemeente heeft gekregen. Ondertussen blijven het ook wel gemeenten. Elke stad is dus een gemeente, maar niet elke gemeente is een stad.
Een grotere gemeente is dikwijls een stad. Ze telt veel inwoners en er zijn scholen, ziekenhuizen, sportvoorzieningen, musea, bedrijven en winkels waar ook mensen van buiten de stad naartoe komen. Je kent zeker de steden: Antwerpen, Gent, Brussel, Brugge, of Leuven.
Wat is de taak van een gemeente?
De gemeente heeft allerlei taken die belangrijk zijn voor de mensen die in de gemeente wonen. De beslissingen van de gemeente voelen wij dan ook direct: de jeugdclub krijgt een nieuw lokaal, zone 30 wordt ingevoerd, de burgemeester verbiedt een fuif, in de hoofdstraat komen parkeermeters…
De gemeente wordt bestuurd door het gemeentebestuur. Dit bestuur bestaat uit de gemeenteraad, het schepencollege en de burgemeester. Om de 6 jaar zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad. Dan heeft iedereen die mag stemmen opnieuw de kans om te stemmen voor de partij of kandidaat van zijn voorkeur!
2977