Sluiten

Beren

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

5 redenen waarom beren zo geweldig zijn:
 

Beren houden van snoepen
Sommige beren houden zoveel van honing, dat ze bomen stukmaken om bij een bijenkorf te kunnen. Soms smikkelen ze daarbij ook de bijen op. Maar beren lusten ook bessen, boombast, vlees, vis, … Beren eten alles wat ze kunnen vinden. Alleen reuzenpanda’s zijn anders, want die knabbelen het liefst aan bamboe.

Ze kunnen maandenlang slapen
In de winter, als er weinig voedsel te vinden is, houden sommige beren een winterslaap. Ze overwinteren in hun hol en slapen wel 100 dagen achter elkaar, zonder te eten en te drinken. Hun ademhaling en hartslag zijn dan heel langzaam. Zo sparen ze energie. Als het weer warmer wordt, worden de beren wakker.

Ze wiebelen en dansen
Beren schuren met hun rug tegen bomen of doen een vreemd wiebeldansje op hun achterpoten om hun geur achter te laten. Dit heet markeren. Zo laten ze een boodschap achter voor andere beren, om een partner te vinden of juist om een rivaal af te schrikken. Sommige grote pandasoorten maken zelfs een handstand om hun urine hoger op de boom achter te kunnen laten.

Ze zijn superspoorzoekers
Beren hebben een veel beter richtingsgevoel dan mensen. De ijsbeer is de beste spoorzoeker van allemaal. Hij vindt de weg naar huis over het ijs met een soort mysterieus kompas in zijn hoofd. Beren kunnen 2000 keer beter ruiken dan wij. Ze kunnen voedsel ruiken op wel 30 kilometer afstand! Een ijsbeer kan zelfs de adem ruiken van een zeehond die diep onder het ijs zit.

Ze trekken flinke sprintjes
Beren lijken onhandig en langzaam. Maar een boze grizzlybeer, een bruine-beersoort, kan harder rennen dan een racepaard! Beren zijn vooral snel als ze honger hebben of boos zijn. Ze kunnen hard bergop of bergaf rennen, maar niet lang. Door hun dikke vacht krijgen ze het al snel heel warm en moeten ze het rustiger aan doen. Alleen de reuzenpanda rent helemaal niet. Dat komt doordat hij weinig energie krijgt van de bamboe die hij eet.

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok