Sluiten

Papegaaien

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Papegaaien zijn meestal kleurrijke vogels.

Er zijn vaak geen uiterlijke verschillen tussen mannetje en vrouwtje

Jantje lacht, Jantje huilt
Kenmerkend voor papegaaien is de sterke korte kromme snavel die zeer geschikt is voor het kraken van harde zaden en noten. De ondersnavel kan onafhankelijk van de bovensnavel worden bewogen. De bovensnavel van een papegaai krult naar beneden en zijn ondersnavel krult naar boven. Papegaaien, zoals de geelvleugelara, zien er altijd vrolijk uit.
Papegaaien hebben een korte hals en vier tenen, waarbij twee tenen naar voren staan en twee naar achteren. Dit maakt de vogels tot zeer goede klimmers. Bij het klimmen wordt ook de snavel gebruikt.

Overal thuis
Papegaaien in het wild nestelen in holle bomen, kliffen en oevers of tussen stenen op de grond.
Je kan ook een papegaai als huisdier hebben. Ze proberen aandacht te trekken door je stem na te bootsen. Omdat het zeer sociale vogels zijn, hebben ze veel aandacht nodig. Gebrek aan aandacht en verveling kunnen leiden tot onophoudelijk krijsen en verenplukken.

Kunnen papegaaien praten?
Papegaaien kunnen uitstekend leren praten maar het is niet bewezen dat de vogel ook daadwerkelijk begrijpt wat hij zegt. Wel is uit onderzoek gebleken dat papegaaien woorden kunnen verbinden aan bepaalde voorwerpen en situaties.

Eeuwig leven
Papegaaien kunnen een hoge leeftijd bereiken (50 jaar of meer). Een geelvleugelara kan honderd jaar oud worden!

Tot de dood hen scheidt
Papegaaien leven in groepen en hebben binnen de groep een vaste partner. In het papegaaienhuwelijk domineert het vrouwtje, dat 'pop' wordt genoemd. De vogels versterken hun band steeds weer door elkaar aandachtig te beknabbelen.
Een dwergpapegaai blijft zijn hele leven bij dezelfde partner.

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok