Sluiten

Slechtvalk

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

WAAR LEVEN SLECHTVALKEN?
Slechtvalken zijn in Nederland vooral stadsvogels. Ze leggen hun eieren het liefst in een nis in rotswanden. Maar die zijn er niet in Nederland, wel gebouwen die daar op lijken zoals fabriekstorens, kerken, en wolkenkrabbers. Grote steden lijken een goede plek om te broeden. Bovendien is in de stad veel voedsel te vinden.


NEST
De slechtvalk maakt niet veel werk van zijn nest. Geen gesleep met takjes, strootjes en veertjes, ze leggen eieren gewoon in kale vensterbanken, richels, of bakken. Niet echt veilig natuurlijk. Veel broedsels gaan daardoor verloren. Daarom worden er nestkasten geplaatst op hoge plaatsen, zodat slechtvalken daar veilig en beschut hun eieren kunnen uitbroeden.


DE BESTE JAGER EN DE SNELSTE
De slechtvalk kan enorme snelheden bereiken bij het vangen van zijn prooi. Als een bom laat hij zich van grote hoogte voorover vallen als hij prooi heeft gezien ver beneden hem. Soms wel van meer dan 3 kilometer hoogte. Er zijn wel snelheden gemeten van 350 kilometer per uur die hij binnen een paar seconden bereikt! Vlak voor de prooi trekt hij op als een F16 en slaat zijn prooi dood en grijpt die in dezelfde beweging.


MMM…..LEKKER!
De slechtvalk is niet kieskeurig wat prooi betreft. Duiven zijn in de stad zijn favoriete voedsel, maar ook andere vogels staan op zijn menu: spreeuwen, merels, of zeevogels. De slechtvalk heeft aan een flinke prooi voor 2-3 dagen genoeg.

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok