Sluiten

Gorilla 2

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

De berggorilla is een van de zeldzaamste dieren ter wereld. Er zijn maar 700 berggorilla’s en ze leven op maar twee plaatsen in Afrika. In Centraal- en West Afrikaanse regenwouden. Beide plekken zijn natuurparken, die hoog in de bergen liggen. De gorilla’s leven in dicht, mistig regenwoud op de berghellingen en op de bosbodem. Sommige van deze bergen zijn slapende vulkanen. 


Bij de geboorte weegt een jonge gorilla ongeveer twee kilo. De eerste maanden houdt de moeder het jong tegen haar borst. Als het ouder wordt draagt ze het op haar rug. Als de jongen ongeveer een jaar oud zijn klimmen ze in bodem en spelen zelf. Ze blijven echter dicht bij de familiegroep. Gorilla’s leven in groepen van 5 tot 30 dieren. Meestal bestaat een groep uit 1 of 2 dominante mannetjes, ieder met een haremgroep van wijfjes en jonge mannetjes. De dominante mannetjes herken je aan hun zilvergrijs behaarde rug, ook wel zilverruggen genoemd. 

Een Gorilla is een herbivoor, dat wil zeggen dat het een planteneter is. Op zoek naar voedsel verplaatsen gorilla’s zich voortdurend. Een volwassen gorilla kan iedere dag wel 30 kg. voedsel eten. Berggorilla’s eten stekelige planten, bamboe, distels en andere planten. Hoewel ze voornamelijk planteneters zijn zoeken ze soms wormen, larven en mieren. Gorilla’s hebben sterke kaken en grote tanden om taaie planten stengels te kunnen vermalen. De babygorilla’s drinken bij hun moeder tot ze ongeveer 2 jaar oud zijn.Milieuorganisaties zetten voormalige jagers in om te voorkomen dat gorilla’s in Congo uitsterven. In de afgelopen 60 jaar in het aantal gorilla’s door illegale jacht op de apen met 80% teruggelopen, waardoor het voortbestaan van de dieren nu ernstig wordt bedreigd. Stropers zijn er meestal niet op uit om gorilla’s te vangen. De stropers jagen op antilopen en rivierzwijnen die ze mee naar huis nemen om op te eten. De stropers gebruiken strikken om ze te vangen. Soms raken gorilla’s verstrikt in de val die bedoeld is voor andere dieren. 

 

 

http://www.schooltv.nl/video/de-gorilla-lijkt-hij-ook-op-jou/#q=gorilla's 

 

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok