Sluiten

Tijger

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

PANTHERA TIGRIS, KONING VAN DE JUNGLE

Aan de manier waarop een tijger sluipt en op zijn prooi afspringt, is goed te zien dat hij familie is van de kat. Binnen die familie is de tijger de grootste en de zwaarste. Met zijn indrukwekkende, sterke lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak de koning van de jungle genoemd. Chinezen lezen in de zwarte lijnen op het voorhoofd van de tijger het Chinese teken ‘Wang’, dat koning betekent.

 

DE TIJGER TEN VOETEN UIT

In het hoge gras of in het bos werken de opvallend zwarte strepen op zijn vacht als een camouflagekleed. Aan de tekening rond de kop kunnen onderzoekers elke tijger persoonlijk herkennen.

Een tijger heeft opvallend lange, witte snorharen. Die helpen om de weg door het donker te vinden door het struikgewas. Ook gebruiken ze hun gevoelige haren bij het liefdesspel.

Een tijger heeft ronde pupillen in zijn ogen, net als een mens. Dus geen kattenogen. Om de afstand tot een prooi in te schatten draaien tijgers beide ogen naar voren. Maar om beweging aan de zijkanten op te merken, schuiven ze beide ogen naar achteren.

De staart van een tijger is bijna een meter lang. Die helpt hem om in evenwicht te blijven bij een sprong. Ook geeft een tijger signalen met zijn staart. Als hij kwaad is slaat hij ermee heen en weer, wat zoiets betekent als: 'Wegwezen, anders krijg je een mep!'

Een tijger heeft een echt roofdiergebit. Dolkachtige hoektanden om een prooi mee vast te grijpen, puntige knipkiezen om het vlees uiteen te scheuren. Snijtanden om eens lekker een botje mee af te schrapen.

 

MATEN EN GEWICHTEN

De tijger is te herkennen aan zijn oranje-gele vacht met zwarte strepen, zijn gele ogen en zijn sluipende manier van lopen. Er zijn nog vijf ondersoorten, waarvan de Siberische tijger de grootste is.

Zijn maten en gewichten:

Maximum gewicht: 384 kilo.

Maximum lengte, van kop tot staart: 3,30 meter.

Maximum schouderhoogte: ruim 1 meter.

Maximum leeftijd in gevangenschap: 22 jaar 

 

2541

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok