Sluiten

Krokodillen

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

De krokodil is een reptiel. Er bestaan 14 verschillende soorten.

 

Hun ogen, neusgaten en oren zitten boven op hun kop. Zo kunnen ze zien, ruiken en horen als ze in het water drijven. Om hun ogen tegen het water te beschermen hebben ze een derde ooglid. Dit is een doorzichtig vlies, dat ze kunnen sluiten. Zo kunnen ze kijken zonder dat er water in hun ogen komt.

Krokodillen zijn koudbloedig. Hun bloed blijft niet vanzelf warm. Ze moeten het warm houden met de zon. Daarom liggen ze vaak te zonnen. Hun lichaam is bedekt met grote, sterke schubben. Dit worden pantserplaten genoemd. 

Krokodillen worden meestal 1,5 tot 7,5 meter lang. Ze kunnen in het water beter bewegen dan op het land. Ze zwemmen door met hun staart te roeien. Ze hebben niet veel zuurstof nodig. Daarom kunnen sommige soorten meer dan een uur onder water blijven.

 

 Wat eet de krokodil?

De krokodil eet vlees. Hij eet elk dier dat hij te pakken kan krijgen. Meestal eet hij vis, vogels, andere reptielen en kleine zoogdieren. Hij zwemt stilletjes naar de drinkplaats van een dier. Hij grijpt het drinkende dier met zijn tanden. Daarna sleurt hij het dier het water in, zodat het verdrinkt. De tanden van een krokodil zijn heel scherp. Soms breken er tijdens het aanvallen een paar tanden af. Deze worden dan vervangen door nieuwe. Door te eten slaat de krokodil vet op in zijn staart. Dit kan hij gebruiken als er weinig eten te vinden is. Als het moet, kan een krokodil een jaar zonder eten.

 

 Hoe leeft de krokodil?

Krokodillen leven meestal in hun eentje. De meeste tijd ligt hij op de oever te zonnen. Zo blijft hij lekker warm. In de avond gaat hij op jacht. De krokodil is vrij slim. Hij leert van wat hij meemaakt. Soms leert hij zo een betere manier van jagen. Sommige krokodillen kunnen wel 100 jaar worden.

 

 Vijanden van de krokodil

Pas geboren krokodillen zijn niet veilig op de oever of in het water. Roofdieren en roofvissen kunnen hen op eten. 

Wanneer de krokodillen volwassen zijn, is hun enige vijand de mens. Deze maakt hun gebied kapot. Ook maken ze jacht op de krokodil om hun vlees en hun huid. Van de huid kunnen dure tassen, laarzen en riemen gemaakt worden. 

 

 

5736

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok