Sluiten

Dolfijnen (2)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Er zijn verschillende soorten dolfijnen. De bekendste soort is de tuimelaar. De dolfijnen in het Dolfinarium zijn ook tuimelaars. Wist je dat er in onze Noordzee vijf soorten dolfijnen leven? Het zijn de bruinvis, de witsnuit-dolfijn, de tuimelaar, de witflank-dolfijn en de gewone dolfijn. Bruinvissen zijn klein en leven vlak aan de kust. In ondiep water. Daardoor komen ze wel eens op het strand terecht. 

 

Dolfijnen zijn groot. Ze worden 2 tot 4 meter lang. En ze kunnen 150 tot 650 kilo wegen. Bij de geboorte wegen ze 15 tot 30 kilo. 

De dolfijn eet allerlei soorten vis. Die vangt hij met zijn scherpe tanden. Hij kauwt ze niet, maar slikt ze in een keer door. 

 

Dolfijnen kunnen heel snel zwemmen. Soms wel 60 kilometer per uur. Hun sterke staart beweegt snel op en neer. Daardoor schieten ze met een golvende beweging door het water heen. Sturen doen dolfijnen met hun borstvinnen.

Een dolfijnenstaart is zo sterk, dat het dier zichzelf ermee uit het water kan tillen. Het lijkt dan net alsof hij op zijn staart in het water staat.

 

Dolfijnen zijn geen vissen. Ze hebben geen kieuwen, maar longen om adem te halen. Boven op hun kop hebben dolfijnen een blaasgat. Daar ademen ze door in en uit. Het blaasgat is eigenlijk de neusopening van de dolfijn. Als hij de bovenkant van zijn kop boven water houdt, kan hij ademhalen.

 

Dolfijnen kunnen heel goed horen. Vlak achter hun ogen zitten kleine openingen. Dat zijn hun oorgaatjes. 

Zien kunnen ze ook heel goed. Onder water en boven water. Als het water troebel is, zien ze natuurlijk weinig. Want troebel water is niet schoon en helder. Dan maken ze gebruik van sonar.

 

Als geluid tegen iets aanbotst, wordt het teruggekaatst. Net als een echo. Zo werkt sonar ook. Dolfijnen zenden heel hoge pieptonen uit. De hoge pieptonen maakt de dolfijn in zijn schedel. Met zijn onderkaak vangt hij geluid op dat terugkaatst. Zo weet hij of de weg vrij is en zwemt hij nooit ergens tegenaan.

9354

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok