Sluiten

Steenarend

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

De steenarend is één van de grootste en indrukwekkendste roofvogels van Midden-Europa. Hij werd lange tijd vervolgd omdat men dacht dat hij ook op lammeren en pluimvee jaagde. Tegenwoordig wordt hij nog altijd bedreigd door nestrovers die zowel de eieren als de jongen stelen.

 

De steenarend jaagt vanuit de lucht en voelt zich in weidse gebieden het beste thuis. Hij voedt zich voornamelijk met kleine zoogdieren, zoals marmotten. Daarnaast maakt hij jacht op hazen, jonge vossen, kleine vogels, slangen en salamanders.

Het grootste gedeelte van zijn buit pakt hij op de grond, maar soms grijpt hij ook vogels uit de lucht.

 

Steenarenden bouwen hun nest op uitstekende rotspunten, klippen of in bomen. Vaak keren de arenden ieder jaar terug naar hetzelfde nest.

Het eerste ei wordt in februari of maart gelegd. Het broeden begint al voordat het tweede ei gelegd is. Dat betekent dat het eerste kuiken drie of vier dagen eerder uitkomt dan nummer twee. Het tweede kuiken overleeft dan ook maar zelden: hij verhongert, of wordt door het oudste jong gedood.

 

 

5541

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok