Sluiten

Leeuw (1)

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Een grote kat, die we vaak de koning van de dieren noemen. De leeuw heeft namelijk geen natuurlijke vijanden. Alleen de mens maakt het de leeuw nogal eens moeilijk.

 

Wat is een leeuw?

Leeuwen zijn, net als poezen, katachtigen. Maar er zijn natuurlijk heel wat verschillen tussen leeuwen en poezen. Een leeuw ziet er heel gevaarlijk uit: Hij heeft sterke kaken en krachtige klauwen. Na de tijger is hij de grootste katachtige ter wereld. Hij kan wel 250 kilo wegen!

 

Brullende leeuwentroepen

Leeuwen kunnen heel goed horen en zien. Dat maakt de leeuw tot een echte jager. Maar wist je dat vrouwtjesleeuwen, de leeuwinnen, nog beter zijn in jagen dan mannetjesleeuwen? Zij jagen meestal in groepen. Die groepen heten ook wel troepen. In een troep leven meestal 4 volwassen mannetjesleeuwen, 8 leeuwinnen en hun welpjes (jonge leeuwtjes).

 

Even 'babbelen'

Leeuwen zijn echte gezelschapsdieren. Ze 'praten' ook veel met elkaar. Dat doen ze door heel hard te brullen. Je kunt ze zelfs op 10 kilometer afstand horen. Niet alle katachtigen kunnen brullen. Van de 36 soorten katten zijn er maar 4 soorten die brullen: de leeuw, de tijger, het luipaard en de jaguar. Van alle katachtigen heeft de leeuw de hardste brul. En de mannetjes kunnen weer harder brullen dan de vrouwtjes. Dat brullen van leeuwen jaagt je de stuipen op het lijf. En dat is nou net de bedoeling. Door het brullen geven ze hun eigen gebied aan en houden ze vijanden uit de buurt.

 

Op jacht

Leeuwen kunnen heel hard rennen. Ze gaan op topsnelheid wel 60 kilometer per uur. Toch is dat vaak nog niet hard genoeg om een zebra of een gazelle te vangen, hun lievelingshapje. Daarom werken de leeuwinnen samen tijdens de jacht. Dat doen ze heel slim. Ze omsingelen de prooi, zodat die geen kant meer op kan en vallen dan aan. Maar dat gaat niet altijd goed. Een aanval mislukt vaak. Echt goede jagers zijn ze dus niet. Daarom laten de leeuwinnen soms andere dieren het jaagwerk doen. Zodra bijvoorbeeld hyena's iets hebben gevangen, rennen ze ernaartoe en pakken het vlees af. Een beetje gemeen, maar een leeuw doet alles voor vlees. Een leeuw blijft immers een roofdier en roofdieren zijn échte vleeseters. Hun maag kan niet eens groenten verteren. Als een leeuw klaar is met eten, heeft hij vaak dorst. Hij kan wel 20 minuten achter elkaar drinken.

 

Lekker ding die leeuw!

De leeuw is ook de enige kattensoort, waarvan de vrouwtjes en mannetjes er heel anders uitzien. De mannetjes hebben lange wilde manen, de vrouwtjes niet. Door die manen zie je een mannetjesleeuw al van verre aankomen. Met zijn manen kan een mannetjesleeuw een leeuwin versieren en andere mannetjes op afstand houden. Leeuwen bekijken elkaar en denken: Oei, die heeft veel manen. Hij is vast sterk, met hem kan ik beter geen ruzie hebben! En de leeuwinnen denken: Wauw, die heeft veel manen! Wat een lekker ding! 

 

Even slapen!?

Leeuwen slapen soms wel 20 uur per dag. Dat is niet omdat ze lui zijn, maar omdat ze veel energie nodig hebben bij het jagen. Als je slaapt, spaar je energie. En die energie verbruiken ze dan weer in korte tijd tijdens de jacht.

 

Babyleeuwtjes

Gemiddeld krijgt een leeuwin 2 à 3 welpen per keer. Een moederleeuw houdt haar kinderen altijd goed in de gaten. Als ze op jacht gaat en er is geen oppas in de buurt, verstopt ze haar kinderen tussen takken of onder bladeren. Na 6 maanden heeft de moeder geen melk meer. De welpen gaan dan over op vlees. Als ze twee jaar zijn, weten ze hoe ze zelf een prooi moeten vangen. Dan verlaten ze hun moeder. Leeuwen kunnen in het wild 15 jaar oud worden, maar als ze in de dierentuin leven soms wel dertig jaar.

 

Wie is de baas?

De vrouwtjesleeuwen blijven meestal hun hele leven bij elkaar. Maar de mannetjesleeuwen niet. Als ze drie jaar zijn stuurt de troep ze weg. Ze gaan zwerven en moeten zelf op jacht. Dat is best een moeilijke tijd voor de mannetjesleeuwen. Ze moeten proberen om bij een andere troep te komen. Als een jonge leeuw merkt, dat de baas in een andere troep oud en ziek is, probeert hij de oude leeuw in een gevecht te verslaan. Soms lukt dat. Dan wordt hij gekroond tot nieuwe baas van de troep.

 

Lekker luchtje?

Net zoals poezen, vinden leeuwen het fijn om kopjes te geven. Ze geven dan kopjes aan elkaar. Ook schuren leeuwen graag hun lijf langs een boom, net zoals katten langs onze benen lopen. Op deze manier verspreiden ze hun geur. 

Achter de oren van een leeuw zitten 'geurkliertjes'. Dat zijn een soort parfumflesjes. Als een leeuw met zijn kop langs een boom schuurt, komt er een geurig stofje vrij. Wij kunnen die geur niet ruiken, maar andere dieren wel. Ze weten dan dat die boom van de leeuw is en dat ze uit de buurt moeten blijven. Ze laten ook geursporen achter door met hun klauwen tegen een boom te krabben of tegen een boom aan te plassen. Andere dieren blijven daar dan uit de buurt.

 

Lekker leven in Afrika en India

Er leven helaas nog maar weinig leeuwen op de wereld. Er wordt op ze gejaagd door de mensen. Er leven nog maar 50.000 leeuwen in Afrika en 300 leeuwen in India. De meeste leeuwen wonen nu in reservaten. Dat zijn beschermde gebieden, waar niet mag worden gejaagd en waar leeuwen veilig kunnen wonen. Vroeger leefden de leeuwen in een heel groot leefgebied. Ze hebben zo'n groot gebied nodig om voldoende voedsel te vangen voor hun jongen en zichzelf. Maar op zoektochten naar eten, kwamen ze in aanvaring met de mens. De mensen namen steeds meer gebied van de leeuwen in beslag, om er wegen en huizen te bouwen. Daarnaast vonden mensen de vacht van de leeuw heel erg mooi en zacht. Daarom schoten ze leeuwen neer voor bontjassen. Nu zijn de leeuwen beschermd, dus is het verboden ze te doden. 

11194

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok