Sluiten

Gewervelde dieren

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Hoe wordt het dierenrijk ingedeeld?

Als sinds de oudheid proberen wetenschappers een goed systeem te vinden om het dierenrijk in te delen. Zo hebben ze alle dieren met ongeveer dezelfde kenmerken in dezelfde groep ingedeeld.

Linnaeus heeft het bekendste systeem uitgevonden. Hij deelt de dieren in volgens de ongewervelde en gewervelde dieren. 

 

ongewervelde dieren

Dieren die zonder geraamte door het leven moeten, noemt men ongewervelde dieren. Sommige leven in het zoute water van de oceaan of in het zoete water van rivieren en meren. Anderen leven op het land of vliegen door de lucht. Er zijn grote verschillen tussen deze soorten! Het is onmogelijk om hier een volledige lijst te geven van alle ongewervelde dieren. Er zijn er immers ontzettend veel. Sponsen, holtedieren, wormen, stekelhuidigen, weekdieren, geleedpotigen, kreeftachtigen, spinachtigen, insecten, duizendpoten, miljoenpoten…

 

Ongewervelde dieren zijn meestal klein. Mossels, slakken en de meeste andere weekdieren hebben, in plaats van een geraamte, schelpen van kalk die het dier de nodige bescherming geven. Krabben, insecten en spinnen hebben een uitwendig skelet. Met zo’n schelp of een uitwendig skelet kan een dier niet heel groot worden. Dan zou de schelp of het uitwendige skelet altijd moeten mee blijven groeien, met als gevolg dat het heel zwaar zou worden. Zo zwaar zelfs dat het dier uiteindelijk niet meer kan bewegen.

 

gewervelde dieren

Dieren die wel een wervel hebben, noemt men gewervelde dieren. Ze hebben dus een geraamte. Daardoor zijn ze steviger en kunnen ze dus ook groter worden.

 

Een goudvis, een hond en een kanarie lijken niet op elkaar. Tenminste als je alleen maar de buitenkant bekijkt. Maar binnenin hebben ze alledrie een geraamte dat bestaat uit kraakbeen of been. Dit dient niet alleen om de organen te beschermen, maar ook voor de voortbeweging.

 

De wervelkolom is de as van dit geraamte. Je kunt je eigen wervelkolom gemakkelijk voelen als je met je hand over het midden van de rug voelt. Zonder die wervelkolom of ruggengraat zou je als een pop in elkaar zakken.

 

Natuurlijk is zo’n indeling in twee groepen veel te beperkt voor het grote aantal dieren op onze wereld. Daarom worden de dieren tegenwoordig ook ingedeeld in stammen en vervolgens ook nog eens in klassen. Zo telt bijvoorbeeld de stam van de gewervelde dieren vijf klassen: de vissen, de reptielen, de amfibieën, de zoogdieren en de vogels.

 

 

3900

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok