Sluiten

Kunst

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Kunst is het maken van iets bijzonders. Iets moois, iets leuks, iets aangenaams om naar te kijken. Iets wat je in een kamer zou zetten of aan de muur zou hangen. Of natuurlijk iets wat niet tastbaar is. Wat dacht je van het theater? Ook een musical of een toneelstuk is een vorm van kunst. 

 

Kunstenaar

Een kunstenaar is iemand die kunst maakt. Je kan denken aan beeldende kunsten zoals schilderen, beeldhouwen etc. Maar tegenwoordig worden er ook digitale technieken tot kunst gerekend. Er zijn ook uitvoerende kunstenaars zoals acteurs, dansers, muzikanten, zangers en circusartiesten.
Kunstschilder

Een kunstschilder maakt kunstwerken met verf en een kwast. Kunstschilders gebruiken verschillende soorten verf en verschillende technieken om allerlei soorten schilderwerken te maken. Voor een aquarel wordt bijvoorbeeld verf op waterbasis gebruikt. De schilder gebruikt dan ook veel water bij het schilderen, zodat de verf er vaak heel doorzichtig uitziet. Je ziet de ondergrond (het papier) er nog een beetje doorheen. Plakkaatverf is ook een verfsoort op waterbasis, maar als de schilder daarmee werkt is de verf juist niet doorzichtig. Plakkaatverf is dus "dekkend". De ondergrond wordt helemaal afgedekt en je kunt het papier of het schildersdoek er dus niet meer doorheen zien. 

 

Bekende Nederlandse schilders

  • Vincent van Gogh is samen met Rembrandt van Rijn de meest beroemde kunstschilder van Nederland. Mensen komen vanuit de hele wereld naar schilderijen van Vincent en Rembrandt kijken. 
  • Rembrandt Harmenszoon van Rijn wordt gezien als een van de belangrijkste schilders uit de 17e eeuw, die we ook vaak de Gouden Eeuw noemen. Hij heeft meer dan 300 schilderijen gemaakt. 

Enkele andere beroemde schilders uit dezelfde tijd zijn Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen. Deze schilders zijn alleen toch iets minder bekend dan Rembrandt. Zij worden de Hollandse meesters genoemd. 

 
Rijksmuseum Amsterdam
Veel van de schilderijen van de schilders waar je net over gelezen hebt, zijn te zien in het Rijksmuseum van Amsterdam. Dit is één van de belangrijkste musea in Nederland. Het museum staat, zoals de naam al zegt, in Amsterdam aan het Museumplein. Het museum wordt meestal Het Rijksmuseum genoemd. Het Rijksmuseum heeft meer 200 zalen en gaat over de geschiedenis en kunst van Nederland. Het museum is eigendom van de staat en wordt onderhouden door de Rijksgebouwendienst.

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok