Sluiten

Stuntman of stuntvrouw

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Gevaarlijk

Zo’n filmsce?ne zie je wel eens op tv. Vooral in actiefilms gebeuren dat soort spannende dingen. In het echt zouden veel acteurs dit soort stunts te gevaarlijk vinden. Daarom worden veel actiesce?nes door stuntmannen of stuntvrouwen gedaan. Zij hebben daar hun beroep van gemaakt. Met 100 km per uur door straten racen, van daken springen of uit een rijdende trein vallen. Allemaal spannende filmsce?nes die meestal door stuntmannen worden uitgevoerd.

Een bijzonder beroep

Een stuntman neemt de rol van de acteur over op het moment dat het te gevaarlijk wordt. Hij of zij wordt dan net zo gekleed en geschminkt als de acteur. De kijkers hebben niet door dat iemand anders de gevaarlijke acties doet. De mensen die de stunts doen zijn meestal mannen. Ze werken voor de film en voor de televisie. In Nederland zijn maar drie of vier stuntmannen die daarvan kunnen leven. Anderen doen het als bijbaantje. Stuntmannen vinden de afwisseling en de spanning van hun werk aantrekkelijk. Ze willen vaak een stunt net iets moeilijker maken dan hun vorige.

 

Op het dak van een flatgebouw rent een politieagent een boef achterna. De boef nadert de rand van het dak, en kan niet meer remmen. Hij valt vervolgens twintig meter naar beneden, maar komt gelukkig op een groot kussen terecht. De boef is in werkelijkheid...een stuntman!

Een spannend beroep

Je kunt stuntman of stuntvrouw worden door het te leren van anderen. Je moet goed observeren. Je moet leren hoe je veilig kunt vallen of moet slippen met een auto. Dat betekent lef hebben, veel doen en veel trainen. In Engeland is het verplicht om allerlei trainingen te volgen.

Specialist

Een stuntman moet een specialist zijn in zoveel mogelijk bijzondere acties: autoracen, paardrijden, vechtsport, duiken, zwaardvechten en nog veel meer. Bij een stunt is de ‘timing' heel belangrijk. Alles moet op het juiste moment worden gedaan. Belangrijk is ook de veiligheid. Maar stunts moeten meestal snel gaan. Stuntmannen zijn altijd voorzichtig. Ze oefenen net zolang totdat ze tevreden zijn.

Eigen stunts

Er zijn niet veel acteurs die hun eigen stunts doen. Dat is ook niet vreemd, want veel stunts zijn echt levensgevaarlijk! De Chinese acteur Jackie Chan (van ‘Karate Kid’) doet altijd zijn eigen stunts. Hij is erg goed in de Chinese vechtsport ‘Kung Fu’. In zijn films combineert hij zijn vechttalent meestal met humor.

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok