Sluiten

Juffen en meesters

Gebruikerswaardering: 4 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter inactief
 

Je weet vast wel wat een juf of meester doet. Een juf of meester, ook wel leerkracht genoemd, geeft les aan kinderen. Maar wist je dat een leerkracht daarnaast ook andere dingen doet?

 

Andere taken

Een juf of meester zorgt ervoor dat iedereen goed kan werken. Daarvoor moet hij of zij rekening houden met verschillen tussen kinderen. Elke leerkracht maakt een planning. De leerkracht bedenkt dan welke lessen gegeven moeten worden. Bij veel lessen geeft de leerkracht eerst instructie. Daarna werken de kinderen een tijdje zelfstandig, en loopt de leerkracht rond om hulp te geven. Er wordt ook regelmatig met een intern begeleider gepraat. Die kijkt hoe kinderen het beste geholpen kunnen worden. De intern begeleider op een school is verantwoordelijk voor kinderen, die extra hulp nodig hebben.

 

Vakken op school

Een leerkracht geeft les in de vakken rekenen, taal, aardrijkskunde en bijvoorbeeld geschiedenis. Gymlessen worden vaak door een gymjuf of gymmeester gegeven. Gelukkig hoeft een leerkracht de leerstof niet allemaal zelf te bedenken. Daar zijn boeken voor waar de lessen in staan. Daarin staat ook hoe de lessen moeten worden gegeven. Een leerkracht heeft ook nog een opvoedkundige taak. Hij of zij kijkt hoe de kinderen zich gedragen, en hoe ze omgaan met anderen.

 

Nog niet naar huis

Als de kinderen aan het eind van een schooldag naar huis gaan, dan is de leerkracht nog niet klaar met werken. Het werk van de kinderen moet natuurlijk worden nagekeken. Ook moeten de lessen voor de volgende dag klaar zijn. Een leerkracht vergadert ook vaak met de collega's. Ze bespreken dan hun kinderen en andere zaken die belangrijk zijn voor de school. Daarnaast hebben leerkrachten regelmatig cursussen, bijvoorbeeld over het schrijfonderwijs of het pesten op school.

 

Lesgeven, iets voor jou?

Lijkt jou het beroep juf of meester leuk? Dan moet je gaan studeren op de Pabo. Daar leer je voor juf of meester. De Pabo is een HBO-studie en duurt vier jaar. Al in het eerste jaar ga je stagelopen op een basisschool. Je leert namelijk het snelst, als je ziet hoe een ervaren meester of juf het doet. Tijdens je stage mag je dan zelf ook lesgeven. Zo kom je er al snel achter of je leerkracht wilt worden. Je ziet dan of je wel of niet geschikt bent voor dit beroep.

 

4432

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok