Sluiten

De traumahelicopter

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Waar komt het woord 'traumahelikopter' vandaan? 'Trauma' komt uit de Griekse taal en betekent 'wond'. De traumahelikopter is er om ernstig gewonde mensen te helpen. Ambulances doen dat ook, maar er zijn verschillen. Natuurlijk: een ambulance rijdt en een traumahelikopter vliegt. Maar er is nog iets anders aan de hand. De traumahelikopter brengt een verpleegkundige én een arts naar de gewonde toe. In een ambulance zit alleen een verpleegkundige die de gewonde kan verzorgen. 

 

Verschil met de ambulance

In een ambulance rijden een chauffeur en een verpleegkundige. Hun belangrijkste taak is de gewonde zo goed mogelijk verzorgen en zo snel mogelijk naar een ziekenhuis brengen. De dokters in het ziekenhuis voeren dan de medische behandeling uit. Aan boord van een traumahelikopter zijn een piloot, een verpleegkundige en een dokter. Geen gewone huisarts, maar een medisch specialist. Dat is precies zo’n arts als die in het ziekenhuis werken. Deze dokter heeft veel vaker zwaargewonden behandeld dan een huisarts.      

Als de medisch specialist met de traumahelikopter bij een ernstig gewonde komt, kan de behandeling meteen beginnen. De arts kan de gewonde bijvoorbeeld onder narcose brengen, zodat die minder pijn heeft. Ook kan de arts een buisje inbrengen, zodat de gewonde voldoende zuurstof binnenkrijgt. Als deze dingen niet meteen op de plaats van het ongeluk gebeuren, kan de gewonde dood gaan. Verpleegkundigen mogen dit soort dingen niet altijd doen. Een dokter wel.

 

Handige traumahelikopter

Het is handig om met een traumahelikopter naar een ongeluk te gaan. Want de traumahelikopter kan wel 240 kilometer per uur vliegen. Hierdoor kan de traumahelikopter ongeveer drie keer zo snel bij een ongeluk zijn als een ambulance. Uit een onderzoek is gebleken dat het eerste uur na een ongeluk heel belangrijk is voor de gewonde. Dit wordt het ‘gouden uur’ genoemd. In dit uur moet er meteen goede hulp worden gegeven. Het team van de traumahelikopter kan deze hulp razendsnel geven, want de behandeling van de gewonde begint al op de plaats van het ongeluk. De ambulance moet de gewonde eerst naar het ziekenhuis brengen, waar de behandeling pas kan beginnen.

 

Waarvoor wordt de trauma-helikopter opgeroepen?

De meeste ongelukken waarvoor de trauma-helikopter wordt opgeroepen zijn verkeersongelukken (70 procent). De rest bestaat uit bijvoorbeeld bedrijfsongelukken (vaak met machines), mensen die van steigers en daken vallen, verdrinkingen en steek- en schietpartijen.

14389

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok