Sluiten

Beroeps- en vrijwilligersbrandweer

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Er zijn twee soorten brandweer: de beroepsbrandweer en de vrijwilligers. In grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Dordrecht, zijn vaak branden. Soms wel meer op een dag. Daar is een beroepsbrandweer. Deze brandweermensen hebben dus de brandweer als hun beroep. Ze gaan 's morgens naar de brandweerkazerne en wachten daar totdat er een alarm gaat. Dan springen ze snel in de brandweerauto en rijden naar de brand. Of ze gaan mensen uit een auto bevrijden, een dier in nood, giftige stoffen opruimen of een auto uit het water halen. In veel grotere dorpen en kleine steden bestaat het brandweerkorps uit zowel beroepsbrandweermensen als uit vrijwilligers.

 

De beroepsbrandweermensen doen tussen de alarmen door ook oefeningen. Daarnaast doen ze allerlei nuttige klussen, zoals de brandweerwagens onderhouden en ook doen ze aan sport. Want een brandweerman of brandweervrouw moet een goede conditie hebben! Brandweerwerk is zwaar werk.

 

De ploeg brandweermensen die bij de beroepsbrandweer horen slapen ook in de kazerne. Als er 's nachts een alarm gaat, horen ze dat via een speaker in hun slaapkamers. Ze springen uit bed en gaan in hun brandweerpak en springen in de auto. Dan zijn ze ook midden in de nacht heel snel bij de brand of een ongeluk.

 

De volgende morgen gaan ze naar huis en dan komt een nieuwe ploeg brandweermensen in de kazerne. Zo staan in elke gemeente elke dag en nacht brandweermensen klaar om naar een brand of een ongeluk te gaan.

 

In veel dorpen is er, net zoals in de gemeente Zederik een vrijwillige brandweer. Gemeente Zederik heeft 3 brandweerkazernes: de post Ameide/Tienhoven in Ameide, de post Lexmond/Hei- en Boeicop in Lexmond en de post Meerkerk in Meerkerk. In totaal zijn er meer dan 50 brandweermensen in Zederik.

 

Maar vergis je niet: ook deze vrijwilligers hebben de zware en moeilijke opleiding tot brandweerman of -vrouw moeten volgen. Het verschil zit hem er alleen in dat vrijwilligers gewoon een andere baan hebben. Ze werken op kantoor, in een winkel of noem maar op. Het brandweerwerk is voor hen meer een hobby. Ze hebben een 'pieper' op zak. 

 

Gaat die pieper af, dan betekent dat alarm en moeten ze zo snel mogelijk naar de kazerne toe. Als dat gebeurt, laten ze hun werk meteen in de steek en rijden naar de brandweerkazerne. Daar staat de brandweerauto al klaar. Ook hun brandweerpak hangt klaar. Ze schieten in hun pak en rijden zo snel mogelijk naar de brand of ongeluk. Vrijwillige brandweermensen slapen gewoon thuis, maar als 's nachts de pieper gaat, gaan ze snel naar de kazerne en vanaf daar naar de brand of het ongeluk 

 

19740

Laden...
Laden...
Ralfilezen.nl maakt gebruik van cookies om de website optimaal te kunnen laten werken. Uiteraard voldoen we aan de wettelijke eisen.
Informatie Ok