De geschiedenis van de wc

Wij gaan nu in ons eentje naar de wc, in een klein kamertje met de deur op slot. Dat ging vroeger wel heel anders...


Oeroude wc’s

De eerste wc’s in huis werden vijfduizend jaar geleden gebouwd op een koud, Schots eiland. Elke stenen hut kreeg een gat in de grond dat uitkwam op een soort afvoergleuf. Het was een enorm stinkerig ding, maar wel beter dan in je blote billen buiten in de regen zitten!


Troon toilet

Het Knossos Paleis op het Griekse eiland Kreta had vierduizend jaar geleden het eerste toilet dat je door kon spoelen met water. Het was gemaakt voor de koningin. Deze wc was een houten stoel die boven een afvoer stond. Via pijpen kon water door de afvoer worden gespoeld.


Samen poepen
Voor Romeinse burgers was tweeduizend jaar geleden naar de wc gaan hartstikke gezellig. Ze zaten op lange banken met gaten erin, knus bij elkaar. Ze deelden zelfs een stok met een spons eraan om hun billen af te vegen!


Vergeten uitvinding

De Engelse Sir John Harington bedacht in 1596 een wc die je door kunt spoelen met water. Zijn stiefmoeder koningin Elizabeth 1 liet er eentje bouwen in haar paleis. Maar pas tweehonderd jaar later dachten mensen weer aan deze uitvinding toen een Schotse horlogemaker een afvoerpijp bedacht die de stank uit de wc kon afsluiten.


Plassen in je eigen huis

Het is nog maar zo’n 140 jaar geleden dat mensen in Europa en Amerika hun eigen wc kregen in huis. De Engelse loodgieter Thomas Crapper maakte de perfecte wc voor in huis, die met water werd doorgespoeld. Rond deze tijd werd wc-papier populair.


Warme bril

Vooral in Japan vinden ze het leuk om nieuwe wc-ontdekkingen te doen. Ze hebben daar toiletten die met water je billen schoon wassen. Geen wc-papier meer nodig dus. Er bestaan ook verwarmde wc-brillen en brillen die bubbelende geluidjes maken. Zo kun je bepaalde wc-geluiden niet meer horen...


Uit "Het grote walg-boek" van National Geographic Junior