Winter

De tijd van kou en sneeuw, warme chocolademelk en schaatsen is aangebroken. Het is winter! De winter begint op 21 en 22 december, dit is de kortste dag van het jaar, en eindigt op 21 of 22 maart, wanneer dag en nacht even lang zijn. In de winter vieren wij veel feesten, zoals jullie vast wel weten. Enkele hiervan zijn Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw en Driekoningen.

 

In de winter staat de zon vaak rood boven de horizon. In de werkelijkheid bevat zonlicht alle kleuren van de regenboog en dit alles tezamen vormt wit licht. Door de dampkring om de aarde en de deeltjes die daarin zweven wordt overdag het blauwe licht voor een deel verstrooid en daardoor lijkt de hemel blauw.

 

's Morgens en 's avonds wanneer de zon laag staat, leggen zonnestralen een veel langere weg door de dampkring af. Daarin verdwijnen zoveel blauwe lichtstralen dat het licht dat ons bereikt, rood van kleur is.

Bij de winter denken wij natuurlijk meteen aan sneeuw. Dat koude witte spul, waar je heerlijk mee kunt spelen, sneeuwballen mee kunt gooien, sneeuwpoppen mee kunt bouwen, maar...

 

Dieren in de winter

De winter heeft voordelen en nadelen voor ons, maar wij kunnen ons bij kou lekker warm aankleden en thuis bij de kachel gaan zitten, maar wat doen de dieren om zich te beschermen?

 

Knaagdiertjes verstoppen zich onder een laag sneeuw om zich tegen de kou te beschermen. Ze graven een tunnel tussen de sneeuwlaag en de grond in. Hier vinden ze ook wat wortels of jong groen om aan te knagen.

Zodra de dagen korter worden, houden sommige dieren een winterslaap. Het hart van de dieren maakt dan minder slagen, ze halen langzamer adem en de lichaamstemperatuur wordt dan ook een stuk lager. De dieren leven van de vetreserves die ze in de herfst hebben gevormd.

 

Er zijn ook dieren die in de loop van de seizoenen van vacht veranderen. Zij krijgen in de winter dus een lekkere warme jas aan en zo kunnen zij veel beter tegen de kou. 

 

 

5799