Durf jij een slijmerige slak op te pakken?
Of word je al misselijk bij het zien van een vette regenworm?
Waarom vinden vele mensen deze kleine, glibberige beestjes walgelijk?
Wormen
De naam ‘worm’ wordt gebruikt voor elk spaghetti-achtig diertje dat geen armen, benen en ruggengraat heeft. Er bestaan een hoop wormensoorten. Bekend zijn regenwormen en bloedzuigers. Dit zijn ringwormen. Platwormen hebben een geplet lichaam met kraaloogjes. Waar je wormen kunt tegenkomen? Op het land, in het water en soms zelfs in andere levende wezens…
Wormen zijn een goede schoonmaakploeg in de natuur. Regenwormen eten de restjes van dode dieren en rottende planten op. Hun voedselrijke poep zorgt voor vruchtbare grond. Deze kronkelende diertjes werken over de hele wereld, behalve op de Zuidpool.
Veel wormensoorten zijn parasieten, zoals de guineaworm. Heb je hier al eens van gehoord?
Als mensen vervuild water drinken, kan deze parasiet hun lichaam binnendringen. De worm groeit en groeit, soms wel tot een meter lang! Als de worm niet meer genoeg ruimte heeft, werkt hij zich door de huid van het slachtoffer naar buiten. Pijnlijk! De worm kan dan aan zijn kop naar buiten getrokken worden. Iek!
(Naakt)slakken
Slakken hebben griezelige ogen op stokjes en een grote voet onder aan hun lijf. Daarmee bewegen ze over een spoor van snotterig slijm. Dat goedje heeft zo’n vieze smaak dat veel roofdieren liever uit de buurt van slakken blijven. Het slijm zorgt er ook voor dat de slak zich sneller kan bewegen.
Net als wormen zijn slakken de ultieme schoonmakers. Ze knabbelen op dood organisch materiaal en zetten het om in mest. Maar slakken hebben niet enkel rottend materiaal op hun menu staan, ze zijn ook gek op levende planten. Je kunt je voorstellen dat boeren en tuinders dus niet echt op deze beestjes zitten te wachten! Wist je trouwens dat het erg gezond is om slakken te eten? Over de hele wereld serveren dure restaurants ‘escargots’, gekookte slakken. Jammie?
De ogen van sommige slakken zijn besmet door een soort platworm. Deze worm vult de slakkenogen van binnen met zijn larven. De ogen van de slak worden groter en krijgen hypnotiserende kleuren. Hongerige vogels zien de slakkenogen aan voor een heerlijk rupsje en eten ze op. De slak krijgt weer nieuwe ogen, maar die worden helaas weer gevuld met larven. Zo worden de ogen opnieuw opgegeten door vogels. Die poepen de larven uit, die zich zo verspreiden.
Uit "Het grote walg-boek" van National Geographic Junior