De panter is een prachtig dier. Het is een indrukwekkend gezicht met die camouflage vacht. Een panter kan zijn prooi geruisloos aanvallen. Ze kunnen zelfs dieren doden die ruim 2x zo zwaar zijn als zichzelf. Het leefgebied en voedsel zijn erg gevarieerd. Hierdoor kan hij in verschillende gebieden goed overleven. De panter kan zelfs lange periode zonder water.
 
Wat eten panters?
Panters eten alles. Van kevers tot grote grazende zoogdieren zoals antilopen. De prooi is afhankelijk van het terrein. Als ze hun prooi aanvallen bijten ze ze meestal in hun nek. Ook eten ze graag zwijnen, honden, vissen en vogels.

Wat doen panters overdag?
De dagen worden zonnebadend op een rots of rustend in een boom doorgebracht. De panters gebruiken hun uitstekend gehoor en wachten in het donker. Ze jagen ’s nachts. Ze gaan elkaar meestal uit de weg. Als ze er toe worden gedwongen, verdedigen ze een territorium van ongeveer 30 tot 200 vierkante kilometer. Ze bakenen hun gebied af met urine, klauwsporen op bomen en gebrul. Ze kunnen ruim 20 kilometer per nacht afleggen. Mannetjes doden om de 3 dagen een prooidier.


Kleine panters worden groot.
Het mannetje brult om een vrouwtje aan te trekken. Na de paring gaan ze elk hun eigen weg en brengt de moeder in haar eentje de jongen groot. Ze zijn ongeveer 0.5 tot 1 kilo bij de geboorte en worden 3 maanden door hun moeder gezoogd. Er wordt ook veel gestoeid als voorbereiding op het volwassen leven. Als ze tussen de 13 en de 18 maanden oud zijn, verlaten ze hun moeder.
 
Het leefgebied van de Panter.
Hij komt voor in geheel Afrika en het zuiden van Azië, en zelfs op de eilanden Sri Lanka en Java. De panter stelt weinig eisen aan zijn omgeving. Als er maar genoeg prooidieren rondlopen en er genoeg mogelijkheden zijn om zich te verbergen bij het jagen. Daarom vinden we dit dier in nogal uiteenlopende soorten terrein: van rotsige half woestijnen tot dichte regenwouden, van warme, vochtige riviermondingen tot nevelige bergwouden. Panters zijn uitstekende klimmers en springers die zich door heel kleine openingen kunnen wringen. Ondanks beschermende maatregelen wordt het dier soms nog vervolgd vanwege het mooie vel.


Het uiterlijk van de panter.
Panters zien ’s nachts 6x zo scherp als een mens. Het gehoor van een panter is 2x zo scherp als bij een mens. De snorharen van de panter fungeren als sensor. De staart zorgt voor het evenwicht.

We hebben 10 gasten online

advertentieSVN